Ulan Beetle

Dag 13: Kebab met Mohammed

Vandaag het laatste stuk langs de kust gereden en we zijn al in Noord Iran, nu nog een stuk naar het oosten om bij Mashhad te komen. De weg die we gaan nemen gaat dwars door een groot natuurgebied waar veel wilde dieren zitten. We besluiten voor dat natuurgebied te gaan tanken. We hebben al een aantal keer onze gastankjes dichter gedraaid, maar we hadden toen nog niet door dat veel auto’s hier op gas rijden en dat we dat ruiken. De tankstations zijn over het algemeen of gas of benzine. We herkennen het CNG logo voor gas al, maar gaan daar vragen waar een benzinepomp is.

Bij het tanken komt een Iraniër naar ons toe die goed Engels en ook wat Duits spreekt. Mohammed is met zijn vrouw op weg naar een plaatje ten oosten van Mashhad. Hij nodigt ons uit om in het natuurpark met hem en zijn vrouw thee te drinken en te rusten. Hij begrijpt dat wij niet zo snel de berg op gaan en vertelt dat hij ook altijd wat langzamer rijdt om z’n auto en vooral de airco te sparen. Lucky us, we hebben de sloomste Iranier gevonden! We hielden hem makkelijk bij alleen beginnen te vrezen dat we vanavond Mashhad niet zullen halen.

Thee drinken in het natuurgebied was heerlijk! Super veel schaduw wat erg welkom was in de hitte, met ons ene raam dat niet open gaat. Het is heel makkelijk om een plekje te vinden. Je parkeert gewoon je auto op de vluchtstrook en haalt je volledige achterbak leeg en misschien ook nog wat spullen van je dak. Iraniërs zijn gewend om lange afstanden te reizen en zijn daar goed op voorbereid door alles in de auto of op het dak te laden. Niemand vindt het gek wat wij allemaal mee hebben.

Na de thee gaan we verder en we worden uitgenodigd om nog een keer thee te drinken onderweg en te rusten. Bij deze tweede plek krijgen we weer mega veel aandacht en Mohammed en zijn vrouw vinden het maar storend dat mensen met ons op foto willen. Nu kunnen ook nog 2 mensen in het Farsi uitleggen waar we vandaan komen, heen gaan, hoe oud de auto is, hoeveel cc etc. Ze stellen voor om een ander plekje te zoeken. Sterker nog, Mohammed wil met ons barbecuen. Dus we gaan eerst een kip kopen, de kip wordt ter plekke in stukken gehakt, op straat gemarineerd en achter in de auto gezet. Kolen worden gekocht en aan ons de vraag “do you have a tomato in your car?”, die we onszelf nog regelmatig stellen. Nee, die hebben we niet. Uiteindelijk vinden we een plekje om te barbecuen en ondertussen wordt het al donker. De kip smaakt prima, nadat we met ons gasstelletje theewater hebben gekookt en de kooltjes aangestoken. Maar in het donker rijden doen we liever niet dus we zoeken een plekje om onze tentjes op te zetten. Wederom in een park, maar nu omringd door typische Iraanse tenten met een puntje. Mohammed geeft ook de voorkeur aan een tent in de vorm van een huisje boven een koepeltje.