Ulan Beetle

Dag 22: Kilometers Vreten naar Almaty

De duur van een kilometer is lastig in te schatten in Kazachstan. We zijn al gewaarschuwd voor de slechte wegen, maar tot nu toe hebben we vooral nieuw asfalt. Almaty ligt tegen de berg aan dus we rijden langzaam aan omhoog waardoor het lekker koelt wordt. Sterker nog, we krijgen het bijna koud na in Iran richting de 50 graden te hebben overleefd met slechts één raampje dat open kan. In Almaty wordt ook veel gewintersport dus we zetten de apres ski playlist van Ruben op! We krijgen wel aandacht maar niet zo bizar veel als in Iran en dat vinden we fijn.

Ondanks de slechte wegen vindt Kazachstan het belangrijk dat er niet te hard wordt gereden. Er hangen veel camera’s boven de weg en we zien regelmatig politie langs de kant van de weg om te controleren op snelheid. Bij de standaard politiecontrole posten doen we alle electronica weg en pakken de Lonely Planet om zo toeristisch mogelijk over te komen. De twee keer dat we ook moesten stoppen was het kopietje van de Russische pagina van ons international rijbewijs weer voldoende. Andere teams schijnen wel regelmatig last van corrupte agenten te hebben, maar wij tot nu toe amper en als ze ergens over beginnen spelen we dom en lachen we het weg.

Dankzij de goede wegen kunnen we in één dag naar Almaty rijden en via booking.com vinden we een hostel met privé kamer. We zijn nog niet helemaal hersteld en de rug van Arne begint vervelender te worden. Het hostel was moeilijk te vinden want Almaty is huge! Dit hadden we absoluut niet verwacht en zijn erg onder de indruk. Het hostel blijkt een appartement van een echtpaar dat van de kamers die ze niet gebruiken slaapzalen hebben gemaakt. Wij hadden de familiekamer met een eigen toilet en er stond ook een jacuzzi! Het echtpaar viert hun 5-jarig jubileum met Sashlik en wodka. Helaas voor ons moeten we dat afslaan als we ooit nog een normale darmhuishouding willen. Daarom kookt Wendie eigen eten in hun keuken. Ze kunnen geen Engels en communiceren met een vertaal app. Ze hebben al wat andere Europese stellen gehost en ze wil weten of we hen zijn of hen kennen. Blijkbaar lijken alle Europeanen op elkaar, of ze had al iets te veel wodka op. Het huis / hostel is super schoon en het meest mooie en nette kamer die we tot nu toe hebben gehad. Het bed heeft een goed matras, voor het slapen gaan doen we een paar yoga oefeningen en Wendie slaapt heerlijk. Arne daarentegen..