Ulan Beetle

Dag 27: Chuysky Trakt naar Mongolië

We hebben ‘s ochtends geen centje pijn van de drank van de dag ervoor en zijn verbaasd. Tot nu toe hebben we amper gedronken dus we hadden verwacht wel iets te voelen. Helaas was de Russische administrator mevrouw vergeten om de stekker in onze boiler te doen wat we ontdekten toen we wilden douchen. Verder was het nog steeds een prachtige locatie midden in de bossen en vlak naast een rivier, dus een paar keer in je blote kont heen en weer lopen naar de badkamer om te checken of het water al warm is was geen straf.

We besloten te genieten van de bijzondere weg naar de grens waar het landschap binnen een paar 100 meter heel snel verandert. De Lonely Planet maakt het nog interessanter door te zeggen dat we niet van de weg af mogen omdat de voormalige KGB hier de baas is. Later horen we dat dit wel meevalt maar dat er één plateau is waar we niet mogen komen. Dit stukje Rusland grenst aan Mongolië, Kazachstan en China, vandaar de scherpere controle.

Het wordt steeds kouder want we stijgen een goede 1500 meter. Na een paar uur houden we het niet meer vol en gaat Arne de verwarming weer aankoppelen. Dit hadden we in de warme landen niet nodig en door het los te koppelen koelde de motor beter. We gaan in de regen langs de kant van de weg staan en binnen no-time staat er een Russische busmeneer en een Zwitserse motorrijder naast ons om te vragen of alles oké is. We raken aan de praat met Jonathan de motorrijder en we stoppen een paar keer samen om te lunchen en thee te drinken. Terwijl we thee drinken worden we ingehaald door een oude Nissan Micra met 2 ski’s achterop. Een Mongol Rally team! We zien dat ze niet heel hard rijden en hopen dat we ongeveer tegelijk bij de grens zijn, dan kunnen we misschien met ze oprijden.

Een paar bochten verder zien we de ‘skietjes’ Nissan en Jonathan stil staan dus wij komen ook even kletsen. Richard, Saul en James zitten met z’n drieën in de auto die ze in de kleuren hebben gespoten van een Lotus die in een James Bond film werd gebruikt met een paar ski’s op de achterkant. De auto heeft ook meerdere Lotus stickers op zich. Ze hebben niet een vlucht die ze willen halen in Ulan Ude maar proberen het laatste stuk wel in een week te rijden. We vervolgen onze weg en rijden ze er redelijk snel uit. Voor ons een vrij unieke ervaring!

De omgeving verandert weer en wordt vlakker, dus we zitten op een hoogvlakte in de bergen. We zien veel arenden vliegen, wat een heel mooi gezicht is. In de lucht hangt een bepaalde rust. De dorpjes zijn ook redelijk gestructureerd met duidelijke rechte wegen. De mensen hebben Mongoolse trekken en zijn wat relaxter dan de meeste Russische mensen die we tot nu toe hebben ontmoet. We hebben gelezen dat de grens open blijft tot 6 uur en dit gaan we door onze pauzes van vandaag niet meer halen. We kijken of we de skietjes nog voorbij zien rijden terwijl we een supermarkt en hotel zoeken. We vinden een schots en scheef guesthouse maar met een behoorlijk nieuwe sauna waar we voor 10 euro gebruik van mogen maken incl een warme douche. We gaan snel koken en daarna de sauna in. Terwijl we zitten te eten loopt Richard het guesthouse in. Wij vinden het erg grappig en het lukt ze om een kamer te krijgen ondanks dat het ineens heel druk begint te worden met vakantievierende Russen die ook een kamer zoeken.

De skietjes zijn doorgereden naar de grens om daar te ontdekken dat deze inderdaad dicht was en toen zijn ze teruggereden op zoek naar een slaapplaats maar alle hotels waren vol. Toevallig kwamen ze uit bij ons guesthouse en hier was nog een kamer. De mannen hebben niet echt een deadline, alleen James gaat half september trouwen en zijn verloofde begint nu wel zenuwachtig te worden dat hij nog niet terug is. Richard is de vader van James en houdt van auto’s en autorijden en Saul is een vriend van James die al 10 jaar deze trip wou maken. Een grappig stel samen en we kletsen de rest van de avond met ze en drinken de wodka die we bij de supermarkt hebben gekocht. Ze vertellen dat het plaatsje waar we nu zijn de droogste plek van Rusland is waar normaal 150 mm per jaar valt en wij zijn in een stortbui terecht gekomen. Bijzonder. Morgenochtend gaan zij de sauna in en we gaan proberen om 9 uur bij de grens te staan.