Arne is vandaag vroeg opgestaan om de speling op de voorwielen te checken. We vrezen dat het de onderste fuseekogels zijn waar speling op zit, als dat zo is moeten ze worden vervangen bij een garage. We hebben de juiste fusees gekocht in Budapest en oom Mahdi kan voor ons een goede garage regelen. Volgens hulplijn Elzo zouden het ook de wiellagers kunnen zijn, in dat geval kunnen we het zelf fixen.
Om 6 uur ligt Arne onder de auto in de mooie hal beneden, met blokjes hout onder de krik zodat de marmeren vloer niet beschadigt. De stuuruitslag naar links was ook bedroevend na het vervangen van het stuurhuis; we hadden een draaicirkel van ongeveer 3 straatbreedtes dus u-turns waren altijd spannend. Gelukkig was dat redelijk snel opgelost, en na een snelle check bleek ook dat de speling van de wiellagers kwam, dus dat was ook vrij eenvoudig te fixen. We hoeven dus niet naar de garage, scheelt weer een turfje!
Om half 10 worden we opgehaald door Amir Mahdi en zijn neef, zij nemen ons vandaag mee naar de Holy Shrine en het bijbehorende museum. Wendie moet hiervoor in chador, dus die halen we nog even op bij het nieuwe huis. Bij de Holy Shrine heeft ze de chador eerst verkeerd om aan, maar gelukkig zijn er genoeg behulpzame vrouwen om haar een handje te helpen. Voor moslims is de Holy Shrine een soort bedevaarts plek, maar voor (niet islamitische) toeristen wordt een tourguide geregeld.
Er werken hier meer dan 1000 vrijwilligers, waaronder onze guide. Hij heeft een PhD in geschiedenis en werkt als faculty member aan de universiteit. Zijn Engels is zeer goed en hij kan ook Duits want heeft in Duitsland onderzoek gedaan. Hij heeft veel interessants te vertellen over de Holy Shrine en wat het betekent voor moslims. Ook voor Amir Mahdi en zijn neef was het de eerste keer in het museum, dus die leerden ook nog wat nieuws. Erg grappig waren de mannetjes die rondliepen met een plumeau om mensen erop te wijzen dat ze niet correct gekleed waren. Na een zeer interessante tour kregen we van een belangrijk persoon in de bijbehorende bibliotheek een mooi boek over de Holy Shrine. Hij wou ons ook nog een rondleiding in de bieb geven maar daar hadden we helaas geen tijd voor.
Na de Holy Shrine worden we meegenomen naar een authentiek maar gemoderniseerd restaurant. Amir Mahdi’s neef heeft ook zijn zwager uitgenodigd om met ons mee te eten. Hij is niet alleen de broer van zijn vrouw, maar tevens de man van zijn zus. We krijgen authentiek Iraans eten: Dizi, een soort bouillon met vlees en groeten. Erg lekker in ieder geval.
Na een paar uurtjes slapen worden we ‘s avonds meegenomen naar een toeristisch bergweggetje met veel restaurantjes met lampjes en fonteinen. Daar krijgen we een lokale specialiteit: yoghurt met prik. Daarna wordt besloten om te dineren met pizza zodat we een beetje op tijd naar bed kunnen. Morgen gaan we weer vroeg rijden omdat we weer een grensovergang voor de boeg hebben: Turkmenistan.